Nederlandse Veteranendag 2018Afbeeldingsresultaten voor prins bernhard

Op zaterdag 30 juni 2018 wordt voor de 14e keer de Nederlandse Veteranendag georganiseerd als eerbetoon aan hen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede.
De Nederlandse Veteranendag is op initiatief van het Ministerie Defensie op 29 juni 2005 ingesteld. De datum van 29 juni was in eerste instantie gekozen als eerbetoon aan (en op de geboortedag van) Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden, geboren 29 juni 1911 en overleden 1 december 2004. Vanaf 2009 wordt de dag echter op de laatste zaterdag van juni gehouden.
Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Het grootste deel van de oorlogsveteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en de Korea-oorlog is overleden.
Afbeeldingsresultaten voor veteranendag 2018
De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan ruim 113.750 Nederlandse veteranen. Ongeveer de helft is ex-militair en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Nederlands-Indië, Korea of voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De andere helft van hen heeft vanaf  1979 tot heden deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband zoals in Libanon, Cambodja, Haïti, Ethiopië & Eritrea, Somalië, op de Balkan, Irak, Mali,  Afghanistan en vele anderen..  De militairen die hiervoor worden ingezet zijn vanaf het moment dat de missie is beeindigd veteraan. Een overzicht van actuele missies is te vinden op de website van het Ministerie van Defensie.

Manifestatie op het Malieveld

De hele dag – van negen tot vijf – is het Malieveld ‘open’. Om wat te eten, te drinken of te luisteren naar muziek of het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Booming Piano’s en de Veteranen Top 50. Daarnaast wordt het Malieveld een grote openlucht tentoonstelling met diverse tenten en heel veel militair materieel. Van modern specialistisch materieel dat recent tijdens missies is gebruikt tot oude voer- en vaartuigen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands Indië. Deze laatsten worden vaak in stand  gehouden door diverse vrijwilligers organisaties zoals Keep them Rolling of Keep them Landing.

Het hoofddoel van de Veteranendag is natuurlijk het persoonlijk contact met collega veteranen of andere veteranen. Maar het is ook mogelijk dat veteranen worden aangesproken door wildvreemde burgers die nieuwsgierig zijn en vragen gaan stellen. Dit is het ideale moment voor veteranen om hun ervaringen te delen. De mooie kanten van de missie uit te leggen maar ook om de burger een kijkje te geven in de donkere zijde van de missie. Ervaringen delen en praten over de “lesson learned” uit het verleden. Een kijkje geven in actuele missies maar ook over de invloed van een missie op hun dagelijks leven.

Nederlandse VeteranendagHet programma

Wijzigingen voorbehouden

09.00 uur:  Malieveld open
12.00  uur:  aankomst 250 veteranen motorrijders op het Malieveld
13.00  uur:  start defilé aan de Kneuterdijk
13.05  uur:  vliegshow boven Hofvijver
13.50  uur:  intocht defilé op het Malieveld
14.30  uur:  muziek op podium Malieveld

Defilé door de stad
Kort na 13.00 uur start het kleurrijke defilé door het centrum van Den Haag. Dan marcheren bijna 4000 veteranen en militairen, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver. Het defilé wordt afgenomen door Zijne Majesteit de Koning. Boven de veteranen vliegen historische en moderne vliegtuigen een luchtdefilé. Nergens in Nederland is zo’n combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historische en moderne.

Spring naar toolbar