Bron Texelse Courant

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum (LOMT) bij het Texelse vliegveld is voortaan gratis toegankelijk voor veteranen. Het bestuur heeft daartoe besloten, geïnspireerd door Stichting Veteranen Texel, om de boodschap ‘Thank you for your service’ meer inhoud te geven. Het LOMT is hiermee de eerste instantie op het eiland die op deze manier de waardering voor veteranen uitdraagt.

Het initiatief om de deuren gratis voor hen te openen op vertoon van een veteranenpas is volgens de nieuwe museumvoorzitter Hetty van Dijk een duidelijke stap van het LOMT om respect voor veteranen uit te dragen. “Ik liep al een tijdje met het idee. Eén van onze vrijwilligers is veteraan.
Daarnaast besteedt onze collectie voor een deel aandacht aan een belangrijk stukje vergeten Nederlandse oorlogsgeschiedenis, dat grote impact op het eiland heeft gehad, namelijk de Georgische Opstand. Wij vinden het passend om dit gebaar te maken, dat verder gaat dan alleen ‘dankjewel’ zeggen.
In het buitenland is dat al veel gebruikelijker, Nederland blijft daarin achter. Wij willen daar verandering in brengen. Laten we daar op Texel het voortouw in nemen.” Van Dijk geeft aan dat er warme banden zijn met de Texelse veteranen en dat meer gezamenlijke projecten in de toekomst mogelijk zijn.
Voorzitter Martin van Daalen van de Stichting Veteranen Texel vindt het een prachtige ontwikkeling en hoopt dat het gebaar navolging krijgt bij meer bedrijven en instanties op het eiland. “Het gaat niet om geld, maar om het gevoel van waardering dat eruit spreekt. Het mooiste zou zijn als Texel zich ontwikkelt tot veteraan-vriendelijk eiland en ook overal zo bekend komt te staan.” Andere bedrijven die op deze manier ook iets willen betekenen, kunnen zich bij hem melden.

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.