7 oktober 2023 vond een bijzondere bijeenkomst plaats voor de Texelse Veteranen in het proeflokaal van de Tesselaar Familiebrouwerij Diks. Het doel werd al snel duidelijk. Het proeven van drie verschillende bieren en in gezamenlijkheid vaststellen welk bier zich het veteranenbier mocht noemen.

Dit initiatief kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Onder de veteranen bevond zich oud wethouder Hennie Huisman. Bij haar afscheid verraste zij menigeen door aan de genodigden een geldelijke bijdrage te vragen met als doel de ondersteuning van veteranen. Desgevraagd antwoordde zij dat ze veel in Amerika kwam en dat ze iedere keer getroffen werd door de wijze waarop Amerikanen met hun veteranen omgaan en van alles in het werk stellen om hun dankbaarheid te tonen. Daarnaast had de inval van Rusland in de Oekraïne haar ook aan het denken gezet.

Samen met Martin van Daalen en Maurice Diks van Tesselaar Familiebrouwerij Diks kreeg het idee vorm. Nadat Maurice een vlammend betoog over het ontstaan van de naam en het etiket had gehouden kon overgegaan worden op de daadwerkelijke proeverij. Er werden drie smaken blond bier aan de veteranen voorgeschoteld en de uiteindelijke keuze werd met 27 van de 30 stemmen goedgekeurd en benoemd tot de Grombaard.

Wat is een Grombaard

Volgens het Groot Woordenboek der Nederlandsche taal van J.H. van Dale, beter bekend als de Dikke van Dale, is een Grombaard (meervoud  Grombaarden) iemand die in den baard gromt, inz. een oudgediende, een veteraan. Er zijn ook mensen die beweren dat het een samenvoeging is van grommen en baard waarbij de baard een verwijzing zou zijn naar de hellebaard. Wikipedia zegt niets over de Grombaard.

Beschrijving van het bier

Tesselaar Grombaard is een stoer blond bier van 5.0% Vol. Alc. Gebrouwen bij de Familiebrouwerij op Texel. Heerlijk verfrissend met een volle smaak van Gerst mout, tarwemout en vier verschillende hopsoorten voor het zachte bittertje in de afdronk. Een speciaal bier gebrouwen met een bijzondere naam “Grombaard”. Hét oud Hollands woord voor een ieder die in het verleden klaar stond voor Vrede en Veiligheid! Grommen betekent razen en baard is de afkorting voor de hellebaard.

Met een Tesselaar Grombaard luisteren we naar de verhalen van de Veteraan, heffen we het glas en proosten we op hen. Dankjewel aan al die Veteranen die er waren en zijn voor onze Vrede en Veiligheid, of zoals ze in Amerika zeggen “Thank you for your Service”.

Bewondering voor wat veteranen over hebben voor anderen is de inspiratiebron voor het brouwen van dit speciaal bier. Tesselaar Familiebrouwerij Diks vindt het een eer samen met Veteranen op Texel dit bier te hebben ontwikkeld en wil daarmee respect uitspreken voor al deze vrouwen en mannen. We ondersteunen de Veteranen verenigingen met een stukje van de opbrengst opdat we niet vergeten!

Tesselaar Grombaard smaakt het lekkerst op een temperatuur van 3-5 graden uit ons speciale Tesselaar glas. Grombaard van Texel, Vriendschap voor het leven.

 

Proeverij Texels Veteranenbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.