In het teken van bevrijdingssoep en rondrit over Texel

Op 5 mei, ’s morgens rond 10:00 uur verzamelden zich de eerste oude legervoertuigen op het terrein van de Groepsaccommodatie  Zilvermeeuw in De Koog. Uiteindelijk waren het er 14. Landrovers, Willie jeeps, Daf’s YA 126 en een heuse GMC kiepwagen die daadwerkelijk op D-day, 6 juni 1944, op Omaha Beach is geland.

Foto: Willem Sangers

De route ging via het pleintje bij Goënga in Den Hoorn naar het plein bij Kaap Skil in  Oudeschild. Van daaruit werd de opmars voortgezet  over de IJsdijk, het Lage veld richting Dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend. Het was een imposant gezicht om te zien hoe de kolonne zich een weg baande door de smalle straten. Van hieruit richting De Cocksdorp naar het het pleintje bij Vishandel Lange Ben en de Concurrent. De voorlaatste stop was het plein bij de Hervormde kerk in De Koog waar het een drukte van jewelste was. Met name de GMC trok veel aandacht toen hij vanaf de Nikadel de Dorpsstraat indraaide om zich wederom bij het konvooi te voegen. Tenslotte werd de rit voortgezet richting Den Burg, maar niet voordat we een D-toer hadden gemaakt langs het Maartenhuis waar de bewoners uitbundig stonden te zwaaien. De rit eindigde op de Groeneplaats.

Foto: Willem Sangers

Radio Texel live

De Texelse Courant had er over gepubliceerd en zoals aangekondigd reed Radio Texel de hele tocht mee en werden de luisteraars continu op de hoogte gehouden hoe laat de colonne waar langs zou komen en arriveren. Tijdens de stops in de dorpen werden interviews afgenomen van jong en oud. De jongste spreker was 12 jaar en de oudste 87. Deze mevrouw had nog duidelijk de gebeurtenissen van 6 april 1945 scherp op haar netvlies staan. Als je vraagt aan de mensen wat vrijheid voor hun betekent dan krijg je steevast het antwoord “doen en laten waar ik zin in heb”. Ook maken mensen zich wel zorgen over de toestand in de wereld en met name de oorlog in Oekraïne.

 

Bevrijdingssoep

Dit jaar hebben  de veteranen Texel de koppen bij elkaar gestoken en de bevrijdingssoep georganiseerd. Bij elke stop werd door Texelse veteranen de bevrijdingssoep uitgedeeld, naar een recept van tv-kok London Loy: maïssoep met kokos en zoete aardappel. Aan de reacties van het publiek kon je duidelijk merken dat het een overheerlijke soep was.  Het volledige recept vind je hieronder.

Recept-vrijheidssoep-2023

Tot slot

We kijken terug op een mooie dag. De weergoden waren ons gunstig gestemd. Veel leuke reacties uit het publiek.  De sfeer was goed en er zijn geen ongelukken gebeurd. Dank aan een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt en hieraan heeft mee gewerkt.

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.