Notice: Functie _load_textdomain_just_in_time werd verkeerd aangeroepen. Vertaling laden voor het esteem domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /customers/2/e/0/veteranentexel.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/e/0/veteranentexel.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/2/e/0/veteranentexel.nl/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 630 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/e/0/veteranentexel.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/2/e/0/veteranentexel.nl/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 638 Veteranen Texel op Prinsjesdag 2023 – Veteranen Texel

Voor een aantal Texelaars was Prinsjesdag dit jaar bijzonder: zij vormden een ere-afzetting voor de stoet in Den Haag.

Bron: Texelse Courant 22 september 2023)

Noord-Holland was geselecteerd om inwoners uit vier gemeenten te vragen voor deze ‘burgerdeputatie’. De vier gelukkige gemeenten waren Opmeer, Uithoorn, Blaricum en Texel. Vanaf Texel waren verschillende organisaties uitgenodigd; Stichting Veteranen Texel en D.E.K. en Excelsior gingen op de uitnodiging in. Fenneke Lap en haar vader Jan (D.E.K.) waren onder de indruk van het ceremonieel vertoon: “We konden de koets bijna aanraken.” Nish Barnard, Ron Maas en Carla Veeger-Roeper (Excelsior) genoten van de muziekkorpsen van Defensie. De veteranen (foto) waren vertegenwoordigd door Hans Bergamin, Anna Shroka, Fred van Heerwaarden, Niels Kalis, André Barhorst, Martin van Daalen, Martin Wiggers en Gaime Vlaming.

Noord-Hollanders in erehaag tijdens Prinsjesdag

(Noord Hollands dagblad19 september 2023)

Tijdens Prinsjesdag vaardigt een provincie jaarlijks in toerbeurt een zogenoemde “burgerdeputatie” af voor de erehaag langs de route die de Koning aflegt. Dit jaar was het de beurt aan Noord-Holland. Bijna 90 Noord-Hollanders maakten dinsdag 19 september hun opwachting in Den Haag. Allemaal gekleed in uniform of tenue.

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag; de dag dat Zijne Majesteit de Koning traditiegetrouw de troonrede voorleest tijdens de verenigde vergadering der Staten-Generaal. Voorafgaand daaraan rijdt de Koning met de glazen koets in een stoet vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Maar zo lang de verbouwing van het Binnenhof duurt, wordt de troonrede voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg. Zo ook dit jaar. 

Erehaag van inwoners

Voor de burgerdeputatie vroeg de provincie 4 Noord-Hollandse gemeenten om inwoners af te vaardigen om deel te nemen aan de erehaag. Zo kwamen 19 september op het provinciehuis van Zuid-Holland bijna 90 Noord-Hollanders bijeen uit de gemeenten Opmeer, Uithoorn, Texel en Blaricum. Van sportvereniging tot brandweer en van fanfare tot veteranen. Niet in hun alledaagse kloffie, maar speciaal uitgedost in het uniform of tenue van de eenheid waar ze toe behoren.

Noord-Hollanders in erehaag tijdens Prinsjesdag

De Texelse delegatie was dinsdag al vroeg uit de veren. Zij pakte om 7.00 uur de veerboot naar Den Helder om op tijd in Den Haag te zijn. Onder hen ook Anna Sroka, aanwezig met Stichting Veteranen Texel. “Ik heb er veel zin in, maar vind het ook erg spannend. Gisteren twijfelde ik nog of ik wel mee moest gaan, maar ik ben toch gekomen! Het wordt vast leuk.” Voordat de groep werd opgeroepen naar buiten te gaan sprak majoor Staal iedereen nog streng toe. “Er wordt de komende uren niet gegeten of gedronken. Telefoons gaan uit en in de binnenzak. Sta in een rechte lijn met de persoon voor je. We kunnen het vandaag maar 1 keer doen, dus we moeten het meteen goed doen.” 

Vrolijk zwaaien

Al even kordaat werd de burgerdeputatie daarna met militaire precisie in formatie gezet en vertrok de groep naar het Lange Voorhout. Toen de Koninklijke stoet daar voorbijkwam was goed het verschil het tussen de groepen Noord-Hollanders te zien. Waar de een vrolijk zwaaide naar de koning en koningin, bracht de ander een saluut. 

Noord-Hollanders in erehaag tijdens Prinsjesdag

Na afloop praatte 1 van de mannen van folkloristische dansgroep “Hoogwouder Dansers” honderduit: “Ik had dit voor geen goud willen missen! Het was een geweldige dag en we zijn ook heel goed ontvangen en verzorgd. Het wachten en staan viel me mee. Er was ook steeds wel wat te beleven. Een praatje met je buurman, de schermen die we goed konden zien en natuurlijk het officiële gedeelte met de optocht en de mooie kostuums.” Ook over zijn gezelschap was hij enthousiast. “Eigenlijk zouden we nog even een klein optreden moeten geven, nu we hier toch zijn. Maar we hebben geen muziek mee.” Niet veel later schoof hij stoelen en tafels aan de kant om tóch een demonstratie te geven onder begeleiding van eigen gezang. Ook Anna Sroka keerde enthousiast terug bij het provinciehuis. “Het was heel gaaf om een keer bij te mogen zijn en dit mee te maken. Echt heel mooi!”

Apetrots

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, bedankte de aanwezige Noord-Hollanders voor hun inzet. “Ik was apetrots dat u allemaal zo spontaan reageerde toen wij de uitnodigingen verstuurden. Ik moet u wel zeggen, toen ik de regels las, dacht ik even, ‘wat doe ik deze mensen aan?’ Meer dan 3 uur achter elkaar stilstaan. Maar ik heb een aantal van u gesproken en volgens mij heeft u allemaal genoten!”

Noord-Hollanders in erehaag tijdens Prinsjesdag

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.