Nederlandse mariniers gesneuveld in Uruzgan

Jeroen Houweling Marc harders

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn op zaterdag 17-04-2010 in Uruzgan 2 Nederlandse militairen gesneuveld. Het gaat om de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders. Een 21-jarige marinier raakte gewond. Zijn toestand is stabiel. Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, maakte dit bekend.

De twee gesneuvelden en de gewonde militair zijn leden van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers, gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

Operatie in Deh Reshan

De gesneuvelden en gewonde waren onderweg in een Viking-rupsvoertuig toen de aanslag plaatsvond. Zij maakten deel uit van een eenheid die bezig was met een operatie in het westelijke Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt. Het ongeluk gebeurde om 15.00 uur Afghaanse tijd en vond plaats bij de patrouillebasis Tahbar, op ongeveer negen kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. De militairen waren bezig met het opsporen van zogenoemde IED’s, geïmproviseerde explosieven.

De operatie was bedoeld om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten en actief te speuren naar verborgen componenten voor geïmproviseerde explosieven (IED’s) en wapens. Het betrof een middelgrote operatie waaraan naast de mariniers ook Afghaanse eenheden van politie en leger en coalitiepartners deelnamen. De operatie heeft er toe geleid dat de eerste stappen voor ontwikkeling kunnen worden gezet. Er is bijvoorbeeld met de lokale bevolking gesproken over oplossing van de waterproblematiek.

Ministersverklaring
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop liet in een verklaring weten ‘diep getroffen’ te zijn. “Het sneuvelen van deze jonge mariniers maakt ons erg verdrietig. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor een betere wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs,” aldus de minister.

“Onze gedachten gaan uit naar de ouders, echtgenote, kinderen, naaste familie, vrienden, collega’s en allen die hen dierbaar waren. Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.”

Tijdens een bijzondere alle hens op de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn hebben marinemilitiaren met een minuut stilte hun gesneuvelde collega’s, korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders herdacht. Ook op andere Defensielocaties stonden militairen stil bij het verlies.

Op 19 april om 07.45 uur stonden de troepen aangetreden op het exercitieterrein van de kazerne te Doorn. “Jeroen en Marc brachten het hoogste offer voor een beter Afghanistan, een zaak waarvoor zij zich onbaatzuchtig en gemotiveerd hebben ingezet…”, sprak de commandant van het Mariniers Training Commando, kolonel der mariniers Rolf Springer. “Vanaf deze positie wil ik namens de mariniers uit Doorn mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van Jeroen Houweling en Marc Harders. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijd.” Ook de gewonde marinier en diens familie wenste Springer veel sterkte toe.

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.