Bron: Veteranendag.nl

Zaterdag 24 juni Nederlandse Veteranendag: hijs ook de vlag

De Nederlandse Veteranendag 2023 is op zaterdag 24 juni in Den Haag. Met dit jaarlijkse nationale evenement bedanken we alle 100.000 militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. En dat bedanken kan iedereen doen, heel gemakkelijk. Door gewoon de Nederlandse vlag te hijsen en/of een witte anjer te dragen.

Loop die zaterdag naar het centrum van Den Haag en kijk daar langs de route naar het kleurrijke defilé van duizenden veteranen. Zie de meer dan honderd detachementen, historische legervoertuigen en tientallen muziekkorpsen. Vergeet niet om bij de start van het defilé omhoog te kijken als het indrukwekkende luchtdefilé van achttien moderne en historische toestellen over de Hofvijver vliegt.

Al op vrijdag 23 juni in de stad? Kom dan naar de Hofvijver. Om 13.30 uur landen meerdere parachutisten in het water, een bijzonder spektakel. Natuurlijk alleen bij goed weer.

Koninklijke Schouwburg en Lange Voorhout

De Nederlandse Veteranendag start in de Koninklijke Schouwburg met een mooi openingsprogramma. Honderden veteranen en andere gasten worden toegesproken door minister-president Mark Rutte en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Dit in aanwezigheid van Z.M. de Koning, de Ridders Militaire Willemsorde, leden van het parlement en andere autoriteiten. De muziek wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met de jonge solisten Julian Thomas en Nyjolene Greys. In het programma staan de persoonlijke verhalen van vier veteranen centraal. De opening wordt uitgezonden door Omroep West en Omroep Brabant, en is te volgen via veteranendag.nl.

Daarna wordt op het Lange Voorhout, voor paleis Escher, de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan zeventig militairen, net terug van hun missie. Dat wordt gedaan in het bijzijn van hun familieleden door onder andere de minister-president en de minister van Defensie.

Nationaal defilé: op de grond en in de lucht

Rond 13.00 uur start het Nationale Defilé door het centrum van Den Haag. Dan marcheren bijna 4000 veteranen en militairen, gevolgd door historische legervoertuigen, rond de Hofvijver. Het defilé wordt doorgaans afgenomen door Z.M. de Koning op de Kneuterdijk.  Het gronddefilé wordt voorafgegaan door een luchtdefilé met achttien historische en moderne vliegtuigen.

Nergens in Nederland is deze combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historisch en modern. Ook veteranen die nu bij de politie, douane of het Leger des Heils werken, lopen mee. Kijken kan langs de route of via de live-uitzending van de NOS die middag.

 Malieveld: bruisend, informatief en gezellig

De hele dag – van negen tot vijf – is het Malieveld ‘open’. Om wat te eten, te drinken, veteranenverenigingen en stands te bezoeken, en om oude kameraden te treffen.

Stap daar in de wereld van de missies, een F16 simulator of praat met de veteranen motorrijders die uit heel Nederland naar het Malieveld zijn gereden. Laat de kinderen in de klimtoren klauteren of in de spannende auto’s van de Koninklijke Marechaussee. Bezoek het VeteranenPlaza met daarin de medailles die kinderen dit jaar speciaal voor veteranen hebben gemaakt. Spreek er met veteranen-auteurs, kijk eens in de podcaststudio en geniet van een drankje en hapje, aangeboden door de ECHO’s (militaire tehuizen). Of start de dag eens anders en bezoek in de ochtend de ‘kerkdienst te velde’.

Feestelijke intocht defilé op het Malieveld

Heel bijzonder is de feestelijke intocht van het defilé midden op het Malieveld, zo tussen 14.00 – 15.00. Eric Corton praat alle detachementen ‘binnen’ met de nodige uitleg, afgewisseld met muziek uit de missietijd. Daarvoor zorgen Tour of Dutyband ‘Boulevard’ en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Het muziekprogramma wordt afgesloten door het Orkest van de Koninklijke Marechaussee en een DJ.

100.000 veteranen: van alle leeftijden en missies

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met nu. Van deze groep zijn er zo’n 25.000 in werkelijke dienst als militair. Ongeveer 15.000 veteranen stammen uit missies van voor Libanon (1985). De andere 85.000 zijn ingezet na 1985, zoals in Bosnië, Irak of Afghanistan. Sinds 2012 kennen we een speciale Veteranenwet waarin de waardering, erkenning en zorg voor veteranen is vastgelegd. Het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn zorgt voor een deel van de uitvoering daarvan.

Meekijken?

Vrijdag 23 juni
17.10 – 18.00  ‘Ode aan onze Veteranen’, Omroep MAX, NPO1

Zaterdag 24 juni
10.00 – 11.00 opening NLVD bij Omroep West en Omroep Brabant
13.00 – 14.30 NOS Live, NPO 1
18.25 – 18.50 NOS samenvatting, NPO 2

De witte anjer

De witte anjer was tijdens de Tweede wereldoorlog een teken van verzet tegen de Duitse bezetters. Nu is de witte anjer het symbool van waardering voor onze veteranen. Iedereen mag en kan de witte anjer dragen, een echte of een replica. En dat links op de borst. Zo dragen veel politici en andere autoriteiten een week voor Veteranen dag de bloem. Tijdens de Nederlandse Veteranen dag zijn anjers beschikbaar voor bezoekers.

Den Haag: De Veteranenstad van Nederland

Op zaterdag 24 juni is Den Haag ‘De Veteranenstad’ van Nederland. Alles in het centrum staat in het teken van onze veteranen. Een bijzondere evenement en de moeite waard om eens te beleven. Iedereen is welkom op het Malieveld en bij het defilé.

In verband met de drukte kunt u het best met openbaar vervoer naar Den Haag komen. Kijk voor actuele informatie op www.denhaag.nl/bereikbaarheid.

Iedereen mag ‘vlaggen’

Voor de Nederlandse Veteranendag bestaat een nationaal vlaggenprotocol. Dat geeft aan dat op 24 juni op overheidsgebouwen de Nederlandse vlag wordt gehesen. Maar iedereen mag ‘vlaggen’ op Veteranendag. Zo kan iedereen zijn of haar waardering tonen voor onze veteranen, ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld.

Parkeerkorting op Veteranendag bij Q-park CS-New Babylon

Op 24 juni vindt de Nederlandse Veteranendag in Den Haag plaats. Mocht u met uw auto de Veteranendag willen bezoeken, dan kunt u tegen een aantrekkelijk gereduceerd tarief (€ 17,50) uw parkeerplek reserveren bij Q-park CS-New Babylon. Een dagkaart kost normaal  € 35,-.

Om uw parkeerplek te reserveren, klik hieronder op

Parkeren Veteranendag 2023 – Reserveer Je Parkeerplaats Online bij CS-New Babylon.nl

Voor de routebeschrijving, klik op

Routebeschrijving naar CS-New Babylon, Den Haag

Deze website maakt gebruik van analytische cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.